keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Jussiton neuletakki

Ah, vihdoin se on valmis! Superprojektini, jonka otin puikoille joululomalla. Isoin neuleprojektini tähän mennessä. Tämä on ollut sellainen on-off-työ, jota olen tehnyt fiiliksen mukaan. Viimeisen kuukauden se odotti nappilistaa, joten... :D

Pari vuotta sitten aloin neulomaan miehelleni huppariliiviä ilman ohjetta. No, eihän siitä mitään tullut vaan jäin jumiin ja hukkasin tekemäni laskelmatkin muutamaan kertaan. Jossain vaiheessa tajusin ettei huppariliivistä tule mitään ja että se täytyy purkaa. Olin kuitenkin jonkinlaisen vaatteen luvannut tehdä, joten piti kehitellä jotain muuta. Tällä kertaa ihan ohjeesta! ;)

Löysin Novitan nettisivuilta ohjeen, jota päätin hieman modifioida, koska emme miehen kanssa pitäneet Jussi-kirjoneulekuviosta.

Neuletakki

Ohje: Miehen Jussi-neuletakki (Novita)
Puikot: 4,0 mm ja 4,5 mm
Lanka: Novita 7 veljestä #396 Tumman vihreä ja #099 Musta

Neuletakki

Jussi-kuvion sijaan suunnittelin raidoituksen Random Stripe Generatorilla. Hetken sai hakata F5-näppäintä, että löytyi mieleinen raidoitus.


Olen ihan supertyytyväinen! Samoin mies. :) Tuli ihan saajan näköinen neuletakki. 

torstai 19. maaliskuuta 2015

Hengenvetoja

Koulu onkin nyt työharjoittelua vaille paketissa. Nyt lopputyön jälkeen voi taas hengittää ja tehdä muita projekteja huolehtimatta siitä mitä pitäisi tehdä.

Olen siis tässä muutaman päivän tasannut ajatuksia ja tehnyt hieman paperiaskartelua... :)

lauantai 14. maaliskuuta 2015

Artesaanityö

Artesaanityöjakson asiakkaani oli morsiamen äiti, joka tahtoi puvun kesällä oleviin häihin. Asiakkaan toiveena oli yksinkertaisesti kotelopuku kapealla helmalla. Kangasvaihtoehdoista keskustellessamme päädyimme yhteisymmärryksessä silkkiin, koska se on luultavasti mukavin ja hiostamattomin vaihtoehto kesäpäivään, jolloin sää voi olla ihan mitä tahansa. Värivaihtoehtoina meillä oli tummansininen tai fuksia.

Selailin Pinterestiä, jonne keräsin artesaanityö moodboard -nimistä kansiota. Sieltä asiakas poimi yhden mieluisan yksityiskohdan, joka oli silkkinauhakirjonta. En ollut sitä vielä päässyt kokeilemaan, mutta nyt tuli hyvä hetki kokeilla!

Tässä vielä kokoamani moodboard:

Artesaanityön moodboard

Koko työprosessin voi lukea artesaanityö-tagin alta.

Työn alku oli kivikkoinen, kun tein protoa proton perään. Ja niiden jälkeenkin oli vielä istuvuusongelmia. Asiakkaani oli lyhyt ja rintava, joten selän pituus oli jatkuvana ongelmana. Lopulta ongelmien yli päästiin, ja pääsin aloittamaan oikean kankaan työstämisen.

Valmis lopputyö

Jos nyt voisin valita, saattaisin valita toisen kankaan. Kirjonnan taustalle kangas oli mainio, mutta muuhun työstämiseen omaan makuuni ainakin liian jämäkkää. Vaikeinta oli saada prinsessaleikkauksien kaaret asettumaan kauniisti.

Pääntien kirjonta

Kirjontaan olen todella tyytyväinen. Silkkinauhakirjonta oli täysin uusi asia, mutta pääsin siitä jyvälle nopeasti, ja se sopi tähän työhön täydellisesti. Nauhojen värjäys oli oma prosessinsa, mutta sekin oli melko nopeaa, ja pidän nauhojen monivärisyydestä; tulee paremmin oma kädenjälki näkyviin. 

Kaikenkaikkiaan olen työhön todella tyytyväinen. Ja mikä tärkeintä - asiakas on tyytyväinen! Kesähäitä odotellessa. :)

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Artesaanityö: Kirjonta

Nyt on työn palautus takana ja ihanan huojentunut olo. Voi taas hyvällä omalla tunnolla tehdä muita töitä. :) Vielä on kuitenkin työn läpikäymistä hieman edessä.

Puvun ollessa valmis, pääsin tekemään kirjontaosuutta. Laitoinkin jo aikaisemmin kukkatestailuista kuvia. En varsinaisesti testaillut mitään, vaan kaikki kukat menivät pukuun. Aloitin neulaamalla kukkia pukuun ihan fiiliksen mukaan.

Silkkinauhakukkien asettelu kotelopukuun

Olin luonnostellut köynnöskuvioita, jotka pidin mielessä tässä kohdassa. Kiinnitin kukat ompelemalla silkkilangalla pienin pistoin. Sen jälkeen aloin helmikirjailemaan suunnittelemaani köynnöstä pienillä, mustilla putkihelmillä.

Silkkinauha- ja helmikirjontaa

Silkkinauha- ja helmikirjontaa

Tästä tuli erilainen, mitä olin alunperin ajatellut, mutta hyvällä tavalla! Pidän todella paljon. :)

torstai 12. maaliskuuta 2015

Artesaanityö: Puku kasassa

Miehusta ja vuori, check. Seuraavaksi pääsin kasaamaan puvun. 

Kokoamisen jälkeisessä sovituksessa löytyi vielä vähän korjattavaa. Rinnan päältä täytyi suoristaa muotoa hieman. Lisäksi rinnan alta täytyy kaventaa, jotta pukuun saadaan kaunis muoto. Selkä sen sijaan oli juuri sopiva. Puvun kapeuteen emme olleet tyytyväisiä, joten sitä täytyi kaventaa sekä edestä että sivusta. 

Kotelopuku

Näitten korjauksien jälkeen pääsin ompelemaan halkion ja helman, jonka ompelin käsin. Ommellessa tuppaa tuo kuvien ottaminen unohtumaan, mutta tässä upeasti ommeltu halkion puolikas:

Artesaanityö: Vuori

Miehustan ollessa hyvässä jamassa, oli vuorin aika.

Pääntien ja kädentiet halusin ommella kauniisti pussiin, mutta en halunnut vuorikankaan näkyvän. Tässä etu- ja takakappaleiden muotokaitaleet, jotka tuin kokonaan neulostukikankaalla:

Yläosan muotokaitaleet

Suunnittelemani helmahalkio vaati takaa viistotetun vuorin. Aluksi tappelin kaavoittamisen kanssa jonkin hetken, että sain ajateltua viistotuksen oikein. Leikkuusuunnitelma ei ole kovin fiksu enää, kun meinasin leikata takakappaleita tuplamäärän, ja huomasin tämän vasta kun olin aloittanut leikkaamisen, eikä kappaleita voinut hirveästi siirtää.

Vuorin leikkuusuunnitelma

Olen tehnyt saman virheen ennenkin. Jos sitä joskus oppisi?

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Artesaanityö: Miehusta

Artesaanityön ompelusta kirjoittelu on näköjään jäänyt vähän vähemmälle, ottaen huomioon, että perjantaina on deadline. Edellisen kerran jäin viimeisen proton sovitukseen ja miehustakankaiden leikkuusuunnitelmaan.

Miehustakankaaksihan valikoitui tumman sininen shantung-silkki ja vuorikankaaksi samanvärinen kupro. Miehustakangasta meni n. 1,70 m ja vuorikangasta n. 1,40 m. Molempia kankaita jäi yli vielä noista määristä. Miehustan ompeluun käytin silkkilankaa ja vuorin ompeluun polyesterilankaa.

Prinsessaleikkaussaumojen ompelua:

prinsessaleikkaussaumat

Ja piilovetoketjun ompelua:

Piilovetoketju

Piilovetoketju on ehdoton suosikkini; siistin näköinen eikä sen ompelun kanssa tule yleensä mitään ongelmia. Ei tälläkään kertaa. :)

Valmis piilovetoketju

Ommeltuani miehustan kokoon oli sovituksen aika. Rinnan kohdalta piti poistaa hieman, jotta kaari on istuvampi. Samoin rinnan alta ja takaa vyötäröltä. 


Valmis miehusta

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Koirakaveri

Ristipistoiltu koira, Cross Stitcher Magazine

Cross Stitcherin lukijat saattavat tämän haukun tunnistaakin. Kyseessä on maaliskuun numeron ilmaispistoilusta Sophien koirakaveri. Sophie itse on hieman kesken, kuten kuvasta näkyy, mutta haukun kanssa toivotamme mukavaa perjantaita ja viikonloppua! :)

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Artesaanityö: Silkkinauhakirjonnan testailua

Viime viikolla pääsin värjäämään silkkinauhoja. Eilen pääsin sitten testailemaan silkkinauhakirjonnan tekemistä. Tuli söpöjä kukkia!
Silkkinauhakirjottu ruusu

Silkkinauhakirjottu ruusu

Sinisessä kukassa käytin n. 30 cm 7 mm nauhaa ja violetissa kukassa n. 55 cm nauhaa, josta puolet 7 mm levyistä ja puolet 10 mm levyistä. Kirjonnan tein mustalle tyllille, koska pukuun käyttämäni shantung-silkki on niin tiivistä, ettei silkkinauhat mene siitä läpi.

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Leimasinleikki

Odotellessani silkkinauhojen kuivumista aloin leikkiä leimasimella, jonka tein syksyllä. Kokeilin kolmea eri tekniikkaa, joista kaikista tuli hyviä omalla tavallaan. En tiedä vielä, mitä näistä syntyy, mutta ainakin yksi taitaa päästä kesälaukuksi! :)

Kangasväreillä painaminen leimasimen avulla
Kangasväreillä painaminen leimasimen avulla
Kangasväreillä painaminen leimasimen avulla

Innostuin tuosta leimailusta sen verran, että tein myös yhden uuden leimasimen. Tällä kertaa hieman graafisemman. Tarkoitus oli tehdä vain kolmioita tms. Mutta yhden kolmion leikattuani sain idean. Niinhän siinä yleensä käy.

Kangasväreillä painaminen leimasimen avulla